Skip to main content

Securitas Dünyaya Örnek Olacak Uygulamalar Geliştiriyor

Yayınlandı
15 Mart 2022 09:16

Entegre çözüm hizmetiyle perakende sektöründe ve AVM’lerde dünyaya örnek olacak uygulamalar geliştiren Securitas Türkiye, teknoloji destekli çözümleriyle bu alanlarda riski minimize ediyor. Securitas Türkiye AVM Segment Lideri Barış Yelman ile gerçekleştirdiğimiz söyleşide Yelman; AVM ve perakende sektörüne yönelik çalışmalarından bahsetti.

Securitas Türkiye’nin perakende sektörüne sunduğu entegre çözümlerden bahseder misiniz, sektördeki hangi sorunları çözüme kavuşturuyorsunuz? 

 AVM gibi aynı zamanda geniş sosyal alanların da yer aldığı projelerde en önemli unsurlardan biri misafi rlerimizi rahatsız etmeden ve konforlu şekilde optimum güvenliğin sağlanması. Çok sayıda özel güvenlik görevlisi, kontrol noktası ve tabii pandemiyle birlikte hayatımıza giren HES kontrolü vb. önlemler hem misafi rler hem de bizim için zorlayıcı olabiliyor. O nedenle, görünür önlemlerin dışında, görünmeyen ve arka planda çalışan sistemlerimiz var. Asıl analiz ve müdahale kararı bu sistemler aracılığıyla alınıyor. Yeni dönemin beraberinde getirdiği HES kontrolü, kişi sayma sistemleri ve ateş ölçümü yapan termal kameraların yanı sıra üzerinde özel yazılımlar bulunan kameralarla tarama yaparak şüpheli paketleri ve şüpheli şahısları anında tespit edebiliyoruz. Securitas olarak Türkiye’nin önde gelen AVM’lerini bu sistemlerle koruyoruz ve verimli sonuçlar alıyoruz. Bu konuda dünyaya örnek olacak uygulamaları geliştirmeye devam etmekteyiz. Özetle teknoloji destekli çözümlerle riski minimize ederken, şu an için en önemli hassasiyetlerden biri olan maliyetleri optimize edebilmekteyiz.

Kayıp Önleme Projeleriyle perakende sektöründeki müşterilerinizin ne tür kayıplarını minimuma indiriyorsunuz?

 Her projede olduğu Perakende Sektörü’nün de kendine özel riskleri var. Bu riskler bölgeye ya da döneme göre farklılaşabiliyor. Securitas olarak segmentlere özel uzmanlığımızı bir adım daha öteye taşıdık ve son dönemde öngörülebilir güvenlik kavramı üzerinde çalışmaya başladık. Securitas Türkiye, yaklaşık 21 bin özel güvenlik görevlisi ile 81 ilde, 1.200’ü aşkın hizmet noktasında güvenlik hizmeti sağlıyor. Yapılan tüm görevler, risk ve olay bildirimleri güvenlik personelimizin kullandıkları akıllı telefonlar ve el terminalleri aracılığı ile yazılımı Securitas Türkiye’ye ait olan SMART üzerinden raporlanıyor. Raporlardan elde edilen verileri anlamlı bilgiye çevirebilmek son derece önemli. Hem globalde hem de Türkiye’de veri analizi üzerine çalışan ekiplerimiz mevcut. Ülke, segment, zaman ve olay bazlı kırılımları analiz edebilmekteyiz. Bilgi birikimimiz ile ortaya koyduğumuz analizlerle öngörülü güvenlik yapıyoruz diyebilirim. Örneğin Türkiye’deki bir AVM’de her ayın ilk pazar günü hırsızlık olayları artıyorsa, buna göre önlemlerimizi alacak, hizmet kalitemizi ve verimliğimizi arttıracağız.

Bulunduğunuz her lokasyonda aynı standardizasyonu sağlayabilmek adına yürüttüğünüz çalışmalar nedir?

 Güvenlik hizmetlerinin kurgulanmasında kullandığımız ana yapı taşlarından biri olan “Securitas Güvenlik Metodolojisi” bu konuda bizi rakiplerimizden ayıran önemli özelliklerden birisi diyebiliriz. Bu metodoloji özetle, hizmette optimizasyonun sağlanabilmesi için yapılacakları adım adım tarif ediyor. Güvenlik senaryosunun tüm açılarıyla ele alındığı bu metodolojinin odak noktasında sürdürülebilirlik ve teknoloji entegrasyonu yer alıyor. Securitas, Güvenlik Metodolojisi’nden de yola çıkarak henüz yatırım aşamasında başladığı planlamayı, işletmenin faaliyete geçmesiyle birlikte her aşamadaki risklerin dikkate alarak değişken bir güvenlik yapılanması ile gerçekleştiriyor. Securitas olarak tüm güvenlik çözümlerine bütünleşik olarak yaklaşmaktayız. “Öncelikle muhtemel riskleri ve bunlara karşı alınması gereken önemleri belirliyoruz. Entegre Güvenlik Çözümleri olarak adlandırdığımız modelimiz ile daha güçlü ve daha uzun süreli iş birlikteliklerini sağlıyoruz.