Skip to main content

Securitas Kadın Çalışan Sayısını İki Katına Çıkaracak

Yayınlandı
05 Ekim 2023 13:54

Securitas'la hem toplumsal cinsiyet eşitliği hem de Çeşitlilik ve Kapsayıcılığı konuştuğumuz seminerlerde yıl boyunca bir araya geliyoruz. Özel güvenlik sektörünün kadınlara göre olmadığına yönelik bir algı olsa da Securitas eşitlik yolunda emin adımlarla ilerliyor. Securitas İnsan Kaynakları Koordinatörü Öyküm Gülay; ''Sektörümüz aynı zamanda kadınlar için çok iyi kariyer fırsatları da barındırıyor. Son yıllarda terfilerin çoğunluğunu kadınlar oluşması da bunun en önemli göstergesi. Hem sahada hem de yönetim kadromuzda kadın sayımızı her geçen gün artıyor. Hedefimiz kadın çalışan sayısını, önümüzdeki yıl iki katına çıkarmak. '' diyor.

öyküm.jpg

Güvenlik sektöründe, erkek çalışan sayısı kadınlara göre çok daha fazla. Securitas’ta toplumsal cinsiyet eşitliğine yaklaşımınız nasıl? Kadın çalışan sayısını artırmayı hedefliyor musunuz?

Securitas Türkiye’de farklılıkların zenginlik olduğunu kabul ederek iş gücünün çeşitliliğini destekliyoruz. Çalışanlarımızın birbirlerinin bilgi ve deneyimlerinden ilham aldığı, gelişebildiği, paylaşım ve iş birliğinin teşvik edildiği kapsayıcı bir çalışma ortamına sahibiz. Securitas Türkiye’de cinsiyet, etnik köken, yaş, engelli olma hali, sosyoekonomik geçmişine göre ayrımcılık yapmaksızın; tüm adayların arasından işin gerektirdiği nitelik ve yetkinlikleri göz önünde bulundurarak işe alım yaparız. İstihdamla ilgili bütün işlemleri, işin gereklilikleri ile ilgili olarak gösterilen potansiyele uygun şekilde yapar, Securitas’ta her yeni pozisyon için tüm çalışanlarımıza eşit fırsatlar sunarız. Tüm pozisyonlarda yetkinlik, deneyim ve performansa dayalı fırsat eşitliği kültürünü destekler, çeşitliliğin oluşması için çaba sarf ederiz.

Securitas Türkiye’de kadınların ve erkeklerin yaptıkları eşit iş karşılığında, eşit ücret ve yan haklara (diğer sözleşme şartlarına) sahip olmasını sağlarız. Securitas Türkiye bünyesinde kadın çalışan sayısı ve yönetici kademesinde kadın sayısını İnsan Kaynakları Koordinatörlüğü olarak düzenli olarak takip eder ve raporlarız. Kadın çalışan -erkek çalışan sayısındaki dağılımda olabildiğince dengeli olmaya özen gösteririz.

Securitas Türkiye, geçen yıl Capital’in kadın dostu şirketler araştırmasında yüzde 15.8 ile 36. sırada yer aldı. Özel güvenlik zorlu çalışma şartlarını nedeniyle maalesef erkek yoğun bir sektör.  Öte yandan kadınların özellikle çok fonksiyonlu çalışabilme yetkinliği, düzen ve disipline uyumlu yaklaşımı işin kalitesine olumlu yansıyor. Detayların önemli olduğu sektörümüz aynı zamanda kadınlar için çok iyi kariyer fırsatları da barındırıyor. Son yıllarda terfilerin çoğunluğunu kadınlar oluşması da bunun en önemli göstergesi.  Hem sahada hem de yönetim kadromuzda kadın sayımızı her geçen gün artıyor. Hedefimiz kadın çalışan sayısını, önümüzdeki yıl iki katına çıkarmak.   

Toplumsal cinsiyet eşitliğiyle ilgili hangi çalışmaları gerçekleştiriyorsunuz?

Securitas olarak dünyanın daha güvenli hale gelmesine yardımcı oluyoruz. Daha güvenli bir dünya yaratmak, kendi şirketimizdeki güvenlikle başlar. Çeşitlilik, Eşitlik ve Kapsayıcılık çalışmalarımız ile amacımız, sahip olduğumuz yüksek standartları korurken çalışanlarımızın daha iyi kararlar almalarına gerçekten katkıda bulunabilecekleri ve işe tüm benliklerini koyma konusunda kendilerini güvende hissettikleri çalışma ortamını yaratmaktır. Bu sayede işimizi yaparken daha iyi kararlar alıp pazara daha iyi hizmet veriyoruz. Ayrıca Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine de katkıda bulunuyoruz. Securitas’ta toplumsal cinsiyet eşitliğini teşvik etmek için dil kullanımında kapsayıcılığa özen gösteririz. Bu kapsamda 2023 yılı içerisinde Çeşitlilik, Eşitlik ve Kapsayıcılık yıllık aksiyon planımız dahilinde “Securitas Türkiye Çeşitlilik ve Kapsayıcılık Politika ve Uygulamaları Kılavuzu”nu hazırlayıp tüm çalışanlarımızın ve dahası herkesin faydalanması için kurumsal web sitemize ekledik.

Çalışanlarımızın başarısının Securitas’ın başarısı olduğuna inancımız tamdır. İş yerimizde çalışanlarımızın refahını sağlamak bizim temel önceliklerimizdendir. Farklı nesillerden bireylerle takım çalışması ve iş birliği ile çalışıyor ve çalışanlar arası olumlu etkileşimleri arttırmak için farkındalık arttırıcı aksiyonlar alıyoruz. Bu aksiyonlardan en önemlileri arasında 2023 yılı boyunca üç ayda bir olmak üzere “Çeşitlilik ve Kapsayıcılık Seansları” olarak adlandırdığımız Nesiller Arası Önyargılar, Filmlerle Eşitliği Konuşuyoruz ve Kapsayıcı Dil konularındaki web seminerlerini düzenleyerek çalışanlarımızın da oldukça keyif aldığı etkileşimli seanslar gerçekleştirdik. Securitas Türkiye olarak Çeşitlilik, Eşitlik ve Kapsayıcılık ülke elçimiz ile konu kapsamında tüm eğitim ve gelişim programlarına dahil ettiğimiz yüz yüze bir eğitimimiz ve bilinçsiz önyargılar konusunu işleyen uzaktan eğitimimiz de yer almaktadır. Özet olarak Securitas Türkiye’de çeşitlilik, eşitlik ve kapsayıcılık politikası eğitim, gelişim, çalışan bağlılığı, işe alım ve daha geniş açıdan tüm kurumsal iklimimizde her zaman yer almış ve yer almaya devam edecektir.

Şirketimiz 21 bini aşkın çalışanıyla Fortune 500’de, istihdamda 12. Sırada yer alıyor. Sektör lideri olarak öncü olmamız gerektiğini düşünüyoruz. Projelerimizde mümkün olduğu kadar kadın çalışanlara öncelik veriyoruz. Örneğin geçen yıl ilk kez bir projesinde tamamen kadın çalışanlara yer verdik.  Diğer sektörler için normal karşılansa da güvenlik sektörü için büyük bir adım Hedefimiz kadın çalışanlardan oluşan proje sayımızı daha da arttırmak.

securitas türkiye kadın çalışan.jpg

Özel güvenliğin kadınlara uygun olmadığına dair bir algı var. Ancak bizim çok sayıda kadın çalışan başarı hikayemiz var. Saha kadrosundan gelip yönetim kadrosuna geçmiş arkadaşlarımız var.  Daha önce AVM ve perakende sektörü gibi sektörlerde çalışırken, artık fabrika ve diğer projelerde de kadın çalışanları istihdam etmeye başladık.   Kadın dokunuşunun sektöre pozitif etkisi olacağını düşünüyoruz. Bu nedenle de çalışan politikamızda kadın çalışan sayımızı arttırmak üzere çalışmalar yürütüyoruz.

Güvenlik gibi kadınların az sayıda olduğu sektörlerde, kadınların önünü açmak isteyen şirketlere neler önerirsiniz?

Bizce en önemli konu aksiyon almak.  Ne kadar çok kadın çalışanı işe alıp, kariyer fırsatı verirseniz o kadar çok başarı elde edersiniz.  Önümüzde uzun bir yol olsa da biz konuda taviz vermeden ilerlediğimizi düşünüyoruz.

Çeşitlilik ve Kapsayıcılık’ta engellilerle ilgili programlar da yürütüyorsunuz.  “Securitas Engelsiz Projesi” ile  Dünya Engelliler Federasyonu’ndan ödül de kazandınız. Tebrik ederiz. Bu proje ile ilgili bilgi verir misiniz?

Securitas olarak toplamsal fayda sağlamak amacıyla gerçekleştirdiğimiz “Engelsiz Projesi” yine sektörde bir ilk. Bu proje ile öncelikli amacımız hizmet verdiğimiz yerlerde hayatı kolaylaştırmak ve yardımcı olmak. Bu amaçla  Dünya Engelliler Federasyonu ile bir işbirliğine gittik. Güvenlik görevlilerimizi bu vatandaşlarımıza yardımcı olacak şekilde eğittik. Şu anda pek çok projemizde başlangıç seviyesinde işaret dili bilen çalışanlarımız mevcut. İç iletişimde düzenli olarak çalışanlarımızı bilinçlendirici yayınlar yaptık. Ayrıca Ofislerimiz için “engelsiz ofis” sertifikaları almaya başladık. Bu projemiz ile Dünya Engelliler Vakfı’ndan 2015 yılında “Farkındalık Ödülü” ne layık görüldük.  Projemizi geliştirerek büyütüyoruz.  Amacımız herkes için engelsiz bir dünyaya katkıda bulunmak.

 

Haberlerle ilgili detaylı bilgi:

Headline Diversity