Skip to main content

Enerji Güvenliğinde Hibrit Teknoloji Uygulamaları

Yayınlandı
29 Kasım 2022 06:45

Halen 58’i RES olmak üzere 127 enerji üretim tesisine güvenlik hizmeti sunan Securitas, artan güvenlik riskleri ve maliyetleri dikkate alarak hibrit güvenlik teknolojilerini geliştirdi.  Hibrit güvenlik teknolojileri, akıllı kameralar, radar ve alarm sistemlerinden oluşuyor. Enerji santrallerine düşük maliyetle ve yüksek katma değerli koruma sunuyor.

thumbs_b_c_68cc5fe02b277dba48aabec079a9b87a.jpg

Enerji üretim santrallerinin genellikle yerleşim yerlerinden uzakta ve geniş alanları kapsadığına dikkat çeken Securitas Enerji Segment Lideri Ünsal Kütaruk, “Bu durum gerek işletme döneminde gerekse inşaat döneminde çeşitli güvenlik hassasiyetleri doğurmaktadır. Bu riskleri santral sınırlarına yaklaşmadan, üretimi aksatmayacak şekilde durdurmak önemlidir. Securitas Hibrit Teknoloji hem riskleri hem de güvenliğe ayrılan bütçeyi minimize etmeye yardımcı olmaktadır” dedi.

Üretim santrallerinde teknolojiyi yoğun olarak kullanan şirket, sektörde ilk olan güneş enerjili video analiz sistemli kameralardan sonra radar sistemlerini de  güvenliğin hizmetine sunmakta.

Güvenlik risklerinin bulunduğu alana kurulan radar sistemleri, yaklaşık 50-60 m çapında bir alanı tarayarak, riskin yaklaşmadan tespit etmekte, üzerinde yer alan kamerayı  otomatik olarak riske doğru yönlendirmekte.  7/24 faaliyet gösteren Securitas Uzaktan İzleme Merkezi ile entegre çalışan bu özel teknoloji, olası ihlallerde yine sisteme dahil IP hoparlör aracılığı sesli uyarı yaparak  yüksek oranda caydırıcılık sağlamakta.

Özellikle elektrik enerjisinin bulunmadığı geniş ve düz operasyon sahalarında, belirlenen hat sınırları içerisindeki alanın korunması için özel olarak geliştirilmiş radar sistemlerinde belirlenen alana giren insan ya da araçlar sensör ile anında tespit edilebilmekte. Alana otomatik olarak yönlenen kamera sistemi ile güvenlik ihlali doğrular ve Securitas Uzaktan İzleme Merkezi tarafından gereken müdahale yapılmakta.

Securitas  elektrik   olmadığı  kırsal alanlar için güneş enerjili radar sistemlerini de geliştirmiş durumda.  Bu sistemler solar panellerin ürettiği elektrik enerjisi sistemde depolayarak,  tam dolu durumda iken kapalı hava koşullarında dahi 2 gün çalışmaya devam edebiliyor. Kolay kurulum ve binek araçla dahi kolayca nakliye imkanı ile alanda değişen risk ve diğer koşullara en etkili şekilde uyum sağlıyor,

Securitas Türkiye, kendisine ait olan Smart yazılımı üzerinden hizmet verdiği santrallerin risklerini ölçümleyerek en çok karşılaşılan risklerin analizini yaparak ön görülebilir güvenlik çözümlerini hayata geçiriyor.  Veri analizi sonucunda enerji santralerindeki risk dağılımının başında  yüzde 84 ile hırsızlık geliyor, ardından yüzde 8 ile yangın, yüzde 4 ile mülke izinsiz giriş, yüzde 3 ile iş kazası ve tıbbi acil durumlar takip ediyor. Doğal olaylar kaynaklı zararlar ise yüzde 1 civarında. Elde edilen bu veriler doğrultusunda bilgi, insan ve teknoloji,nin entegre olduğu  güvenlik çözümleriyle riskler minimize edilirken maliyetler de aşağı çekiliyor.

Haberin detayına ulaşmak için;

Securitas'tan enerji güvenliğinde hibrit teknoloji uygulamaları

Rüzgar Enerjisi

Yenienerji

Anadolu Ajansı

Yatırımlar.com

Yenienerji.com