Skip to main content

Şantiyelerde güvenlik nasıl sağlanır?

İnşaat sektörü 250 alt sektörü besleyen, yaklaşık 1,5 milyon kişiye doğrudan istihdam sağlayan Türkiye’nin en önemli sektörlerinden biri.

Hem insan hayatı hem de yatırımın korunması gerekiyor

İster geniş alanlarda şehir dışında olsun ister İstanbul’un en kalabalık ilçelerindeki sokak aralarında güvenli şantiye, milyarlarca TL’lik emeğin ve insan hayatının korunması anlamına geliyor. İnşaatların kalbi niteliğindeki şantiyeler; geniş alana yayılmaları, fiziksel olarak korumaya sahip olmamaları ve sınırlı kablolama ve sınırlı elektrik kullanımı gibi sorunlar nedeniyle pek çok güvenlik riski ile karşı karşıya kalabiliyor. Şantiyelerin 7/24 korunmasını sağlamak, projelerin başarısı için oldukça önemli bir unsur. Bir şantiyede, risk analizi doğrultusunda alınacak çok sayıda önlem mevcut. Yapılacak proje ne olursa olsun güvenlik çözümleri, düzenin oluşmasını ve huzurun teminiyle birlikte verimliliğin artmasını sağlarken, maddi-manevi kayıplar yaşanmasının da önüne geçiyor.

Özellikle yeni nesil elektronik güvenlik çözümleri şantiyelerdeki güvenlik ihtiyacını farklı teknolojiler kullanarak sağlamaya imkan veriyor. Örneğin koruması çok zor görünen inşaat alanlarını ve sınır bölgelerini etkin bir şekilde kontrol altına almak için şantiye içi ve dışına özel olarak kurgulanan elektronik güvenlik çözümleri alanların kolayca korunmasına destek oluyor.

Önce iş güvenliği

Şantiye güvenliği denince akla ilk olarak şantiyede çalışanların güvenliğini sağlamak geliyor. Peki nasıl olacak? İlk adım ne olmalı?

Öncelikle herhangi bir kazaya yol açmamak için, iş makinelerinin yetkin kişiler tarafından kullanılması gerekiyor. Bu noktada insani hataların önüne geçmek amacıyla personel ve araçlar için gerçek zamanlı konum takibi yapan RFID okuyucular tercih ediliyor. RTLS Çözümü ile personel için tehlike arz eden herhangi bir araç yaklaştığında, operatörlere anında uyarı yapılarak iş sağlığı ve güvenliği sağlanıyor. Bu çözümler iş süreçlerinin aksamasının önüne geçerek verimliliğe de katkı yapıyor.

Ayrıca şantiyede ciddi riskli durumlardan bir diğeri de yangın. Yangın algılama ve ihbar sistemleri, bir yangın durumunu en erken sürede algılayarak, olası maddi-manevi kayıpların önüne geçilmesini sağlıyor. Şantiyelerde çalışan işçilerin dinlenme ve giyinme alanları, yemekhane, kantin, yatakhane, tuvalet ve lojmanları, video izleme, yangın algılama ve acil anons sistemleri entegrasyonuyla kolaylıkla güven altına alınıyor.

İşi olmayan giremez!

“İşi olmayan giremez!” tabelalarını hepiniz hatırlarsınız. Güvenlik önlemlerinin alınmadığı bir şantiyeye girmek oldukça kolaydır. Önlem olarak tabela asmak ise hiçbir zaman yeterli olamaz.

Bir şantiyede güvenliğin sağlanması için giriş-çıkış noktaları, yemekhane, yatakhane, depolar, iş makinesi parkı gibi alanların kontrol altında tutulması ve çevre güvenliğini sağlayacak önlemlerin alınması son derece elzem. Bu önlemlerin başında da geçiş kontrol sistemleri geliyor. Kurulacak geçiş kontrol sistemleriyle hangi personelin aktif olarak sahada çalıştığını kontrol etmek mümkün. Gelişmiş güvenlik sistemleri sayesinde şantiye içinde istenilen tüm bölümler kontrol altına alınabiliyor ve kontrolsüz faaliyetlerin önüne geçilebiliyor. Video izleme, yangın algılama, sesli anons gibi farklı diğer güvenlik sistemleriyle entegre edilebilen geçiş kontrol sistemleri, merkezi yönetim yazılımlarıyla tek bir platform üzerinden kolay şekilde yönetilebiliyor.

Acil durumlarda hızlı müdahale şart

Olası bir güvenlik açığında hızlı müdahale güvenlik çözümlerinin en kritik işlevidir. Örneğin yoklama alınması gereken ancak kart okuyucu montajının mümkün olmadığı herhangi bir yerde yeni nesil elektronik güvenlik çözümlerinden Acil Toplanma Yeri Yoklama Çözümü tercih edilebiliyor. Personel kartları tablete okutuluyor, o alanda bulunan veya bulunmayan kişilerin bilgileri görüntüleniyor. Kablolama gerektirmeyen bu çözümün, şantiye girişleri, açık saha çalışma alanları, servis araçları gibi farklı kullanım alanları bulunuyor. Marka bağımsız herhangi bir tabletle çalışabildiğinden uygun maliyetlere sahip. Olağanüstü durumlarda kullanıldığında olası bir karmaşanın yönetilmesini sağlayan sistem, olaylara daha hızlı müdahale edilebilmesine olanak tanıyor.

Şantiyelerde kritik katman çevre güvenliği

Şantiyelere kontrollü giriş-çıkışlar kadar çevre güvenliği de oldukça önemli. Çevre Güvenlik Sistemleri; çevre koruma sınır çiti, toprak altı optik algılayıcılar, duvar üzerine monte edilebilen algılayıcılar, hareket sensörleri, radar, lidar ve mikro dalga gibi alanın ihtiyacına göre farklı seçeneklerden oluşuyor. Seçilen çözümlerin tümü diğer güvenlik sistemleriyle entegre edilerek, daha proaktif bir çevre güvenlik çözümü tasarlanabiliyor. İlgili alanda bulunan kameralarla entegrasyon sayesinde, ihlalin yapıldığı bölgenin görüntüleri kontrol merkezi monitörlerine otomatik olarak yansıtılarak, ilgili görevlinin veya operatörün görüntüleri anlık görmesi ve ihtiyaç halinde uzaktan müdahalesine olanak tanıyor.

İnşaat malzemeleri nasıl korunmalı?

2021 yılının son çeyreğinden bugüne yaşanan yüksek fiyat artışları inşaat sektörünü 2022’de de zorlamaya devam ediyor. İnşaat malzemeleri fiyatlarının sürekli arttığı bu ekonomik konjonktürde, malzeme kaybını önlemek sektör açısından çok daha önemli hale geldi. Bunun için şantiyelerde malzeme deposunun güvenliğini sağlayacak caydırıcı önlemler almak şart. Bu alanların korunması, Video İzleme Sistemleri entegrasyonu ile bir güvenlik sorunu olmaktan çıkıyor. Akıllı kamera sistemleriyle entegre edilerek yalnızca malzemelerin değil kullanıldığı tüm alanların 7/24 güven içinde olması sağlanıyor.

Kamera sistemiyle birlikte kullanılan akıllı yazılımlar sayesinde yetkisiz giriş, şüpheli paket ya da amaçsızca dolaşan şüpheli şahıslar anında belirlenerek, Uzaktan İzleme Merkezi’ne raporlanıyor. Bu sayede insan gözünden kaçabilecek detaylar anlık olarak operatörlerle paylaşılıyor ve proaktif şekilde önlem alınması veya müdahale edilmesi sağlanıyor. İstenirse uzaktan sesli anons da yapılabiliyor. Erken uyarı ile pek çok olayı henüz gerçekleşmeden önlemek mümkün hale geliyor.

Şüpheli şahıs ve paketlere karşı kullanılan bir güvenlik sistemi olan RVS Go, yüksek alarm doğruluğu ile daha kısa zamanda daha doğru müdahale imkanı sunuyor. Hızlıca kurulumu yapılan RVS Go, yüksek çözünürlüğe sahip 16 kameraya kadar destek verebiliyor ve bulut sistemi üzerinde depolama sağlıyor.

Elektrik sınırlı ise akıllı mobil kameralar devreye giriyor

Şantiye alanı içinde elektrik bağlantısının sınırlı olduğu alanlarda, akıllı mobil güvenlik kameralarının kullanımı tercih edilebiliyor. Tekerlekli olduğu için her alanda kullanımı kolay olan bu kameralar, hızla devreye alınabilen bir çözüm olarak değişen güvenlik ihtiyaçlarına cevap verebiliyor. Mobil kamera kurulum gerektirmiyor ve şantiyeler gibi geniş alanların güvenlik kurgularında etkili bir çözüm olarak öne çıkıyor.