Skip to main content

Yangın söndürücüleri doğru kullanma kılavuzu

Yangın söndürücüler her ev ve iş yeri için önemli bir güvenlik aracıdır. Ancak çoğu insanın bunları nasıl doğru şekilde kullanacağını bilmediğini biliyor muydunuz? Bu kılavuzda size yangın söndürücü kullanma yöntemini adım adım öğreteceğiz, farklı yangın söndürücü türlerini ele alacağız ve ihtiyaçlarınız için doğru olanı nasıl seçeceğinizi anlatacağız. Bu kılavuzun sonunda bir yangın söndürme uzmanı olacaksınız! Öyleyse okumaya devam edin, kendinizi ve sevdiklerinizi korumak için bu önemli güvenlik aracını nasıl kullanacağınızı öğrenin.

Yangın söndürücüyle yangını uygun şekilde söndürün

Almanya'da her yıl binlerce yangın meydana geliyor, bu yangınlar maddi hasara ve kişisel yaralanmalara neden oluyor. İnsanların yangınları söndürme ve yangın söndürücülerin bakımı konusunda daha bilgili olması durumunda bu yangınların çoğu önlenebilir. Bir yangın söndürücünün nasıl çalıştırılacağı konusunda doğru bilgiyle, en uygun modeli seçerek, yangınları etkili bir şekilde tespit edip, söndürebilir ve böylece üzücü sonuçları önleyebilirsiniz!

Yangın söndürücüler çeşitli durumlarda hayat kurtarabilir. İtfaiye gelmeden önce küçük yangınlarla mücadele etmek için kullanılabilirler. Ayrıca yangının yayılmadan ve ciddi hasara yol açmadan söndürülmesine de yardımcı olabilirsiniz. Yangın söndürücünün doğru kullanımı yangınla mücadelenin önemli bir parçasıdır. Bir binada veya tesiste bulunan herkesin, yangınla mücadelenin temellerini ve yangın söndürücülerin doğru şekilde nasıl kullanılacağını öğrenmesi zorunludur.

Yangın söndürücü türleri nelerdir?

Çeşitli türdeki yangınlarla hızlı ve etkili bir şekilde mücadele etmek söz konusu olduğunda yangın söndürücüler vazgeçilmezdir. İster ofiste ister kamu binasında veya evde olsun, hangi yangın söndürücünün kullanılacağını ve nasıl kullanılacağını bilmek önemlidir. Farklı tipte yangın söndürücüler bulunur ve her birinin kendine özgü amacı vardır.

  • Su basınçlı yangın söndürücü, en yaygın kullanılan yangın söndürücüdür. Yüksek basınç altında püskürtülen suyun bulunduğu bir basınç odasından oluşur. Bu tip A sınıfı yangınlarla (yanıcı katılar) mücadele için idealdir.
  • Köpüklü yangın söndürücü, söndürme maddesi olarak köpük kullanır. Yanan malzemenin yüzeyine yerleşerek alevi boğan köpük benzeri bir madde üretir. Bu tip özellikle A ve B yangın sınıfları (yağ yangını) için uygundur.
  • CO2 yangın söndürücüler, söndürme maddesi olarak karbondioksit içerir. Bu tipte kalıntı veya su kirliliği olmaz ve bu nedenle elektronik cihazlara zarar vermez . CO2 yangın söndürücüler, B ve C yangın sınıflarına (sıvılar) uygundur.
  • Tozlu yangın söndürücü, söndürme maddesi olarak ince toz kullanır. Bu toz yanan malzemenin yüzeyine yerleşerek alevi boğar. Tozlu yangın söndürücü, A, B ve C sınıfı yangınlar ve elektrik yangınları için en uygunudur.
    Hangi yangın söndürücünün sizin durumunuza uygun olduğundan emin değilseniz, hangi yangın türü için hangi söndürücü maddenin kullanılacağını öğrenmek için mutlaka bir uzmana danışın veya söndürme cihazının kullanım talimatlarını okuyun.

Sahip olduğunuz yangının türüne bağlı olarak mümkün olan en iyi etkiyi elde etmek için uygun yangın söndürücüyü kullanın! Yangın söndürücünüzün hala tam olarak çalışır durumda olduğunu ve tüm düzenlemelere uygun olduğunu düzenli olarak kontrol edin. Söndürme maddesinin basıncı düzenli olarak kontrol edilmeli ve kutuda herhangi bir hasar veya sızıntı olmamalıdır. Ayrıca yangın söndürücünün hala şarjlı olduğundan ve raf ömrünün dolmadığından emin olunmalıdır. Acil bir durumda yangın söndürücünün çalıştığından emin olmanın tek yolu budur!

Yangın söndürücülerin kullanımına aşina olarak, sahada hangi yangın söndürücülerin bulunduğunu ve bunların nerede bulunduğunu öğrenerek, yangın durumunda hasarın azaltılmasında aktif rol alabilirsiniz.

Birçok binada, örneğin mutfak, atölye veya ofis için birkaç farklı yangın söndürücü bulunur. Kural olarak, yangın söndürücüler çıkışların ve yangın alarm istasyonlarının yakınında bulunur. Doğru şekilde nasıl kullanılacağını bildiğinizden emin olmak için kullanım kılavuzunu okuyun. Kullanım kılavuzu, son kullanma tarihi ve yangın söndürücüyle ilgili diğer önemli bilgilerin yanında bulunur.

Yangın söndürücüyü nereye koymalısınız?

Yangın söndürücülerin sadece çalışması gerekmez, aynı zamanda yangın durumunda her zaman ulaşılması kolay olmalıdır. Bu nedenle yangın söndürücüleri yangın riskinin olduğu ve kolay ulaşılabilecek yerlere yerleştirin. Yangın söndürücüler mutfak, depo, atölye gibi herkesin görebileceği ve potansiyel tehlike kaynaklarının bulunduğu göze çarpan yerlere yerleştirilmelidir.  İnsanların çalıştığı veya yaşadığı her yere birden fazla yangın söndürücü yerleştirilmesi tavsiye edilir; en azından her katta  ve koridorlarda olmalıdır. Ancak firmanızın yangından en iyi şekilde korunmasını sağlamak için düzenli yangın güvenliği denetimleri yaptırmak en doğrusudur.

Yangın söndürücü ile uygun söndürme

Yangın söndürürken ilk ve en önemli kural: Kendinizi tehlikeye atmamaya dikkat edin!

Yangın söndürücüyü etkili bir şekilde kullanmak için aşağıdaki adımlara dikkat etmelisiniz:

  1. Yangın söndürücünün üzerindeki talimatı okuyunuz ve yangına uygun olduğundan emin olunuz.
  2. Yangın söndürücüyü sapından ve dik tutmalısınız.
  3. Söndürücü maddenin ucundaki pimi çekin ve tutun.
  4. Söndürme doğrudan yangına doğrultun ve yangın söndürülene kadar bırakmayın.
  5. Yangın söndürücü boşaldığında kapatın.

Kendinizi tehlikeye atmadan yangını söndürebileceğiniz bir konumda olduğunuzdan emin olun. Ayrıca yangına yaklaşmadan önce alanın kontrol edildiğinden ve herkesin tahliye edildiğinden emin olmalısınız. Yangını söndürürken güvenli mesafeyi korumak ve doğrudan alevlerin üzerine yürümemek önemlidir. Dumandan uzak durmaya dikkat edin ve derin nefes almayın veya nefes vermeyin. Kendinizi zehirlenmelerden ve yaralanmalardan korumak için yangına müdahale ederken daima maske, atkı veya eldiven gibi koruyucu ekipmanlar kullanın.

Yangının kaynağına ulaştığınızda, yangın söndürücünün kilidini açmalı ve ardından yangın söndürücüyü talimatlara uygun şekilde kullanmalısınız. Yangın söndürücüyü doğru konumda tuttuğunuzdan ve jeti doğrudan yangının kaynağına doğrulttuğunuzdan emin olmanız önemlidir. Bu, söndürme tüpü üzerindeki oklara dikkat edilerek kolayca gerçekleştirilebilir. Alevler söndürücü akışıyla temas ederse, söndürücü mümkün olduğu kadar çok alevi söndürmek ve eşit bir kapsama alanı sağlamak için hafifçe sallanmalıdır. Önemli: Yangını söndüremeyeceğinizi fark ederseniz, emniyete gidin ve itfaiyeyi arayın.

Yangın başarılı bir şekilde söndürüldükten sonra tüm alanların tekrar kontrol edilmesi ve köz olup olmadığına dikkat edilmesi tavsiye edilir. Herhangi bir köz bulursanız, daha fazla yangın çıkmayacağından emin olmak için yangın söndürücüyle tekrar söndürün. Yangın mahalline oksijen akışı da sınırlı olmalıdır; Aksi takdirde uzun süre açık bırakılan pencere veya kapılar, közlerin yeni yakıt bulmasına ve yangının yeniden büyümesine neden olabilir.
Herhangi biri yaralanırsa derhal tıbbi yardım aranmalıdır. Yangın söndürüldükten sonra tanıkların veya etkilenen kişilerin iletişim bilgilerinin kaydedilmesi ve mümkünse hasarın fotoğrafının çekilmesi tavsiye edilir; bu daha sonra sigorta soruları için de faydalı olabilir.

Yangın söndürücülerin uygun bakımı

Yangın söndürücü üreticisinin uyarılarını her zaman dikkate alın ve kullanımdan sonra yangın söndürücünün tamamen boşaltıldığından ve üreticinin talimatlarına uygun şekilde bakım yapıldığından emin olun. Yangın söndürücülerin uygun şekilde bakımı, bir yangın durumunda güvenli ve verimli bir şekilde müdahale edebilmek için kritik öneme sahiptir. Çoğu yangın söndürme ekipmanı yıllık muayene gerektirse de belirli yangın söndürücü türleri için daha sık bakım gerektirebilecek özel yönergeler vardır. Her durumda üreticinin talimatlarına uymanız önemlidir.

Yangın söndürücülerin tam kontrolü yılda en az bir kez yapılmalıdır. Bu kontrol aynı zamanda manometreyi, basınç göstergesini, kilitleme mekanizmasını ve yangın söndürücünün ağırlığını da içermelidir. Yangın söndürücünüzün düzenli bakımı aynı zamanda mekanik bileşenlerin iyi durumda olmasını ve gerekli tüm parçaların mevcut olmasını da sağlar. Yangın söndürücülerinizin bakımını Securitas'a bırakın; biz size yangından korunma ekipmanınız için temizlik, bakım ve servis dahil eksiksiz hizmet sunuyoruz.

Yangınlarla etkili bir şekilde mücadele edebilmek için yangın söndürücülerin nasıl doğru kullanılacağını, duman dedektörlerinin nasıl doğru şekilde bağlanacağını ve söndürücülerin düzenli olarak nasıl kontrol edileceğini herkesin bilmesi önemlidir. Bu bilgi, maddi hasarları ve kişisel yaralanmaları minimumda tutmaya yardımcı olur . Bu nedenle, eğer yangın söndürücüleri nasıl doğru şekilde kullanacağınızı henüz bilmiyorsanız veya bilginizi tazelemek istiyorsanız, yangından korunma konusunda özel eğitim almanızı tavsiye ederiz ! Yangından korunma konusundaki eğitimlerimiz ile yangın durumunda her zaman güvenli ve verimli hareket edebilmenizi sağlıyoruz. Uzmanlarımızla iletişime geçin; size tavsiyelerde bulunmaktan memnuniyet duyarız!

İşletmeniz ne kadar güvenli? Güvenlik testimizle birkaç dakika içerisinde öğrenin!

Hemen teklif alın!