Skip to main content

Cesur mu Olmak İstersiniz Yoksa Kahraman mı?

Bir yangında hangisi olmak istersiniz?

a) Cesur

b) Kahraman

c) HİÇBİRİ

Doğru cevap c) HİÇBİRİ çünkü bir yangın anında ne cesaret ne de cesur yüreklilik yangını söndürmeye yarar. Temel itfaiye eğitimini almak, yangına nasıl ve hangi yöntem ile müdahale edileceğini bilmek konusunda bilinçli olmak işinize yarar.

Hangi yöntemin kullanılacağına yönelik olan eğitimi uygulamalı olarak almadığınızda; yangınlarda oluşan can kayıplarının %85’inin, dumanın ve zararlı gazların solunması yoluyla gerçekleştiğini öğrenemezsiniz. Hayatta kalma süresinin, yoğun bir duman içinde kalınmış ise ortalama 10 saniye olduğunu da öğrenemezsiniz.

Yangın söndürme tüpünü aldığım gibi yangını söndürdüm diyenler de olabilir. Bu süre, kişinin fizyolojik yapısına, yaşına, cinsiyetine, dumana maruz kaldığı süreye göre değişkenlik gösterir.

Sinsi Tehlikeye DİKKAT!

Duman dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan bir tanesidir. Neden mi? Çünkü onlar TOKSİK İKİZLER! Profesyonel itfaiyeciler bile TOKSİK İKİZLER ’den korkar.

Duman; karbonmonoksit (CO) ve hidrojen siyanür (HCN) dahil çok sayıda toksik gaz üretir. Tek başına tehlikeli olan bu gazlar, aynı ortamda üretildiğinde "toksik ikizler" adını alır ve çok zararlıdır.

CO solunum yoluyla vücuda girer. CO zehirlenmesi; grip belirtileri, gıda zehirlenmesi ve diğer hastalıklarla karıştırılabilir. Bazı belirtiler arasında nefes darlığı, mide bulantısı, baş dönmesi, hafif baş dönmesi veya baş ağrısı sayılabilir. Yüksek CO seviyeleri ölümcül olabilir, bu da birkaç dakika içinde ölüme neden olur.

Ancak genellikle göz ardı edilen husus, siyanürün varlığıdır. Çoğu insan siyanürü kimyasal silah ve tehlikeli madde senaryolarıyla ilişkilendirse de araştırmalar, siyanürün her yıl meydana gelen yangınlarla ilişkili binlerce ölümün önemli bir unsuru olduğunu göstermektedir. Çalışmalar, yangın dumanındaki hidrojen siyanürün, karbonmonoksitten 35 kata kadar daha toksik olabildiğini ortaya koymaktadır.

Karbonmonoksite maruz kalan kişinin sağlığında bir dizi değişkene bağlı olarak aktivite düzeyinde değişiklik olur yani amfizem, astım, kalp hastalığı olan kişilerde daha ağır etkiler görülür. CO düşük konsantrasyonlarda da etkili olur. Bebekler ve hamileler vücutlarının ihtiyacı olan oksijeni yeteri kadar alamadığı için fiziksel yeteneği kısıtlayan koşullar ile karşılaşır.

Bu ve buna benzer zehirlenmelerden kurtulmanın tek yolu, cesaret ve kahramanlığı bir kenara bırakıp, temiz hava solunum cihazlarını kullanmak ve temel itfaiye eğitimi almış profesyonellere işi bırakmaktır.

Uğur Yertut-İtfaiye Hizmetleri Genel Müdürü